NUE-PSK Digital Modem

NUE-PSK modemPřed Vánoci jsem se rozhodl, že si udělám radost a koupím si stavebnici digitálního modemu NUE-PSK (http://www.nue-psk.com), protože jsem zavrhl investici do nové baterie do notebooku a na portable je tento modem ve všech směrech výhodnější. Po zvolení té správné varianty jsem objednal kit stavebnice modemu a jako druhou objednávku jsem objednal stavebnici USB kit. Rozdělil jsem to na dvě objednávky z důvodu neplacení DPH. Dlouho se nic nedělo a tak jsem po měsíci napsal Georgeovi (jak to napsat jinak ?) dotaz, kde to vázne? Za 4 dny dorazil balíček. Po rozbalení jsem zjistil, že uvnitř je stavebnice modemu. Po dalším měsíci jsem opět urgoval N2APB (George) o zbývající druhou objednávku. Byl jsem vyrozuměn, že vše bylo odesláno najednou v prvním balíčku. Po pár vyměněných emailech se sice George podivoval, ale přislíbil zaslat zbývající USB kit jakmile vyrobí chybějící sady. Opět po měsíci jsem zaslal dotaz a byl jsem vyrozuměn, že balíček je již na cestě. Za pár dní opravdu dorazil. Takže teď po pár měsících si mohu začít užívat Ježíška a dát se do práce. Děkuji tímto Georgeovi za vstřícný přístup a za kladné vyřízení reklamace.

Teď již k samotné stavbě. Nebudu se rozsáhle  rozepisovat o tom, co je napsané v manuálu, jen nadhodím pár postřehů. Začal jsem jednoduší stavebnicí a to jest USB kit. Dle návodu a vlastního vyhodnocení situace je opravdu nejvhodnější začít mnohonohým švábem s velmi malou roztečí nožiček. Proto jsem vyhrabal nejsilnější lupu co jsem měl a sbrousil hrot mikropáječky do špičky. Pak jsem ohříval jednu pidi plošku pod snad ještě menší pidi nožičkou za druhou – bez přidání cínu. Vše se podařilo a rovnou jsem přešel i na stavebnici modemu, kde je ještě větší brouk se stejnou roztečí nožiček (0.65 mm). Ještě týden z toho budu šilhat, hi. Zbytek již probíhal o poznání snadněji. Jen je třeba upozornit na chybný popis polohy odporů R14 a R15 na desce USB kitu, které jsou označeny na DPS jako R12 a R13 (jsou tam 2x stejné popisy – revize DPS A4). Dále šipka v návodu je popsaná jako C10, ale ukazuje na C4.

Vlastní nastartování modemu proběhlo bez problémů. Trochu jsem se nazlobil s Flash diskem. Jako první jsem zkoušel Verbatim StoreAndGo 1GB. Vždy jsem bych schopen vše přečíst, ale upload konfigurace proběhlo jen z části. Nepomohlo ani naformátování. Pokud byl disk po formátu a čistý jednou se upload podařit  a dost. Druhý den jsem vyzkoušel jiný flash disk – Trascend 1GB – JF V30. Situace podobná. Po formátu bylo ale již vše v pořádku. Hurá, už jsem hledal i chybu ve stavbě USB kitu. Jediné vysvětlení, které mě napadlo je, že Verbatimka je na to moc pomalá – zkušenost z jiných aplikací, kde byla nejpomalejší v přenosech. Tak nebo jinak, teď to již funguje.

Další krok byl čistě mechanickou záležitostí – vrtání a pilování otvorů pro USB kit. Dá se říci, že jsem se strefil, HI. Teď už nezbývá než naletovat konektory na propojovací a napájecí kabel a vyrazit na pásma.

Po otestování a proměření jsem byl nucen na napájecí kabel k FT-817 a na propojovací kabel k modemu přidat ferity k zatlumení nežádoucí indukce do těchto kabelů, což se projevovalo na kvalitě vysílaného signálu – ve spektru byly parazitní zázněje s periodou tuším 250 Hz. Po zatlumení se situace znatelně zlepšila. Nyní je vysílané spektrum podstatně čistší a IMD je -21dBm.

Pro zájemce ještě přikládám soubor se zkratkami pro nalepení na čelní panel modemu, kde bude nápověda po ruce – NUEPSK_label. Soubor jsem ještě doplnil  o vzory maker pro typickou komunikaci.

 

Video-NUEPSK

[ratings]

Napsat komentář