Upravená eQSL Download Utility pro stahování eQSL lístků

eQSLDownloadDnes vás seznámím s utilitkou pro stahování eQSL lístků. Pomocí této utilitky je možné stáhnout elektronické QSL lístky ze serveru eqsl.cc. Nejedná se o stažení soupisu doručených lístků, ale o stažení vlastních obrázkových QSL lítků. Tuto utilitku jsem objevil v průběhu roku 2012. Bohužel došlo na serveru eqsl.cc ke změně struktury html stránek a utilitka již nebyla funkční. Rozhodl jsem se proto podívat do zdrojového kódu a po pár dnech jsem již měl funkční opravenou verzi, kterou jsem zaslal  zpět Stephenovi a ten opravenou verzi zveřejnil na jeho webu. Utilitka funguje vcelku dobře a nedovedu si představit, jak bych bez ní stahoval všechny eQSL lístky jeden za druhým ručně.

Aby ale vše nebylo tak jednoduché, občas se narazí na „zlobivý QSL lístek“, který nejde stáhnout. Rada je však jednoduchá. Stačí vytvořit příslušný obrázek v adresáři, kam utilitka ukládá stažené lístky a jednou stažené lístky již podruhé nestahuje. V ADIF souboru stačí vyhledat ono spojení a soubor pojmenovat dle systému, který snadno vypozorujete v onom adresáři.   Ve verzi 1.2 je již upraveno, kdy po potvrzení chyby dojde k vytvoření prázdného souboru a stahování může pokračovat.

Druhý problém, který jsem řešil nedávno, byl poněkud zapeklitější. Mirek OK2SAR měl problém, kdy utilitka nechtěla stáhnout žádný lístek. Po chvíli zjišťování a několika emailech jsem zjistil, že problém je v „příliš velkém“ počtu přijatých lístků (cca 20 000 lístků) a doba pro vygenerování ADIF souboru na serveru eqsl.cc se pohybuje okolo 5ti minut. Při požadavku utilitky na stažení seznamu přijatých lístků došlo k překročení očekávané doby pro příjem vygenerované stránky a utilitka skočila s chybou. Hledal jsem řešení, ale jelikož se mi nepodařilo získat bližší informace o knihovně wwint44i.dll, která je použita pro přístup k webovým stránkám, šel jsem jinou cestou. Zdrojový kód jsem doplnil o další uživatelský vstup, který se aktivuje při selhání přístupu na stránky s ADIF souborem. Do okna, které se v tomto případě zobrazí, je možno ručně vložit jméno ADIF souboru ze stránek eqsl.cc.

Postup je následující:

– přihlásit se na eqsl.cc pod svým účtem
– otevřít tuto stránku: http://eqsl.cc/qslcard/DownloadInBox.cfm
– po načtení stránky zkopírovat adresu ADIF souboru do schránky (např: http://eqsl.cc/qslcard/downloadedfiles/LP1C4I13632.adi)
– spustit upravenou utilitku
– potvrdit chybu stažení stránky s ADIF souborem
– do zobrazeného okna vložit název ADIF souboru , např: LP1C4I13632.adi      !!!porovnej s plnou cestou!!!
– pokračovat ve stahování eqsl lístků

Generování ADIF souboru se provádí v nějakých, mě neznámých intervalech a proto je vhodné prodlevu mezi ručním vygenerováním stránky s ADIF souborem a zadáním cesty do utilitky nějak moc neprodlužovat. Mám odzkoušeno, že cca  jedna hodina je stále OK – možná je soubor platný po celou dobu, co je platné přihlášení (session). Pokud by postup selhal, tak by mohlo pomoci postup zopakovat. Tento způsob obejití problému v budoucnu možná změním za jiný, kdy uživatel ručně stáhne ADIF soubor do svého počítače a utilitce pak sdělí, který soubor má použít.

Originální utilitku (resp. reflektující změny na eqsl.cc) je možno stáhnout ze stránek Stephena WD5EAE na

http://www.wd5eae.org/Software.html#eQSLDownload

a utilitku upravenou pro stahování velkého počtu eqsl lístků je možné stáhnout z těchto stránek tady:

Download_eQSL_Cards_v1.2

(až úpravu dotáhnu do ještě lepší podoby, opět ji zašlu původnímu autorovi),

zdrojový kód je zde:

Download_eQSL_Cards_v1.2_source_code

 

Verze 1.3:

Download_eQSL_Cards_v1.3

 

Verze 1.4:

Download_eQSL_Cards_v1.4

———————————————————————————————————–

List of modifications:

– downloading a lot of eqsl images are now available via manualy entering name of ADIF file

– after get an error (during some image downloading) is now possible continue downloading

– v 1.3 – ADIF 3

– v 1.4 – added Delay (abt 10 sec) after each successful eQSL picture download due to limitation on the eQSL server

 

 

 

 

5 komentářů

  1. Laďa napsal:

    Ahoj Radku,
    delší dobu používám Tvoji upravenou utilitku na stahování eQSL v. 1.4. Do nedávna vše probíhalo k naprosté spokojenosti, ale najednou teď (nevím přesně kdy) začal program hlásit ADIF File Error. File does not appear to bee an eQSL 3.0 ADIF file. Pak následně vyskočí okno něco jako On line 170…. GoTo label not found. Obrázek mohu poslat.
    Nevím, co se stalo, jestli u mne (nejsem si vědom) nebo se změnilo něco na webu. Pokud budeš mít chuť se s tím ještě nějak zabývat, byl bych vděčen. Pokud ne, pochopím to 😉
    Nebo neexistuje třeba již něco podobného?
    Za odpověď děkuje Laďa OK2LB, 73!

  2. Thomas DL5JWL napsal:

    Dobrý den, Radek.
    eQSL přešla do nového formátu ADIF. 3
    Z tohoto důvodu, bohužel, program „eQSLDownload“ již pracuje.

    změnit „Subroutine OpenADIFFile“ na „if StrIndex(line, ‚ADIF 3 Export from eQSL.cc“.

    Vy 73 Thomas DL5JWL

  3. OK1CPR napsal:

    Při překladu utility se někde ztratily potřebné knihovny, takže jsem dnes nahrál novou verzi zip souboru, která již potřebné knihovny obsahuje.

Napsat komentář