Přizpůsobení LW antény

Loni uzrál čas, přepracovat anténu na 80 m. Umístění dipólu nebo G5RV nízko na střechou paneláku si vybíralo svou daň, kdy většina energie byla spíše pohlcena, než vyzářena. Proto jsem upravil torzo dlouhého drátu, který tu zanechal kolega radioamatér.

Vyzkratoval jsem nevhodně umístěné izolátory a přiblížil se celkovou délkou ku 41 metrům. Potíž byla v tom, že k druhému konci drátu se nemohu dostat (je na vedlejším paneláku) a tak to bylo realizováno z jedné strany. Délku drátu jsem odhadoval podle mapy a následně po předělání úvazu kontroloval analyzátorem (ano jde to, když se ví jak na to). Anténu jsem chtěl přizpůsobit ihned na konci dlouhého drátu a bezprostředně přejít na koaxiální svod a do anténního přepínače. Pro přizpůsobení jsem proto zvolil paralelní rezonanční obvod s odbočkou na cívce. Již dříve jsem s tímto zapojením laboroval a chovalo se to mravně. Cívka byla zvolena dle možností instalační krabice cca 40 závitů na průměru 30 mm. K tomu paralelně proměnný kondenzátor v rozsahu cca 20 – 120 pF. Drát na jeden konec cívky. Na druhý konec cívky připojené traverzy závětří a hromosvod. Odbočku z cívky jsem pro snazší ladění vyřešil „krokodýlkem“ nacvaknutým na patřičný závit cívky.

Rezonanční kmitočet vlastního drátu byl poněkud pod pásmem a tak jsem rezonanční kmitočet přizpůsobovacího obvodu posadil o stejný kus nad požadovaný kmitočet naladění. Výsledný kmitočet celé soustavy pak vyšel tam, kam jsem potřeboval. V podstatě není žádný problém tímto obvodem posunout naladění po celém pásmu 80 m. Pokud to naladím na střed pásma, na obou okrajích mám přizpůsobení měřené před vstupem do koaxu do 1:1,7. Vzhledem k tomu, že anténa je převážně ve volném prostoru, jsou výsledky diametrálně odlišné od zmiňovaných antén nízko nad střechou. Rozdíl je v úrovni cca 20dB ve prospěch drátu ve volném prostoru. Také by bylo možné kondenzátor osadit pohonem a dálkově anténu dolaďovat či přelaďovat po pásmu.

1 Komentář

  1. Marek OK1JX napsal:

    Ahoj Radku,
    laboruji s LW END FED anténou délky cca 41 m a 6-8 m vysoko v místním lesoparku – není tam QRM. S UNUNy se mi nedaří, myslím, že máš stejnou zkušenost. Budu zkoušet přizpůsobení paralelním LC obvodem s vazebním vinutím pro napájení koaxem.
    Mám také ant. analyzátor miniVNA PRO.
    V článku píšeš, že lze analyzátorem změřit délku vlastní LW antény, možná jde i změřit její rezonanci.
    Prosím, mohl by jsi poradit, jak na to?
    73 Marek OK1JX

Napsat komentář