Zkalibrovaný proměnný kondenzátor

Pro usnadnění měření a testování jsem si vyrobil cejchovaný proměnný kondenzátor. Jako základ jsem zvolil běžný vzduchový ladicí kondenzátor s převodem pro jemnější nastavování. Dále jsem sestavu doplnil o třípolohový přepínač a pevný keramický kondenzátor. Všechno jsem napasoval do plastové krabičky z GESu a doplnil ovládacím knoflíkem se stupnicí a BNC konektorem.

Ve středové  poloze přepínače je připojena jen polovina proměnného kondenzátoru, v první poloze se připojí i druhá sekce a ve druhé poloze se k první sekci připojí pevný kondenzátor. V uvedeném zapojení jsem dosáhl rozsahu 16 – 964 pF, ve třech překrývajících se podrozsazích. Vzhledem k použitému převodu v kondenzátoru je nastavení hodnot kondenzátoru celkem jednoduché a spolehlivé.

Abych mohl odečítat nebo nastavovat přesné hodnoty kapacit, nechal jsem si od Zdeňka, OK1AG změřit na můstku hodnoty kapacit v jednotlivých polohách a ze změřených hodnot sestavil převodní tabulku. Tuto tabulku jsem umístil na zadní stranu krabičky, jak je vidět z fotografii. Nyní již není problém změřit vhodnou metodou indukčnosti nebo kondenzátory, případně připojit tento kondenzátor přímo do obvodu a po nastavení odečíst výslednou hodnotu kapacity.

Napsat komentář