KV vertikál CP-6

Tentokrát přišla řada na popis antény Diamond CP-6. Jedná se anténu klasické konstrukce λ/4. Anténa je trapovaná s laděnými zkrácenými radiály. Je navržena jako šesti pásmová s trapy. První trap je dvojitý pro 50 a 28 MHz, druhý trap je taktéž dvojitý a je  naladěn na 21 a 14 MHz a konečně poslední trap je jednoduchý pro 7 MHz. Vzhledem k jednoduché a čisté konstrukci je naladění antény bez větších záludností a komplikací. Každé z pásem se ladí nezávisle na ostatních. Největším problémem antény je její výška (délka) a z toho vyplývající úzkopásmovost na spodních pásmech, hlavně 3,5 MHz.

Je vcelku bezpředmětné se pokoušet provozovat ji na jiných pásmech, než pro která byla navržena. Výsledky jsou v řádu desítek decibelů slabší než jiné antény.

V porovnání s jinými anténami (G5RV, poloviční G5RV, vícepásmový homemade vertikál, dipóly, LW) ji musím ve výsledku pochválit. Žádná z antén nebyla na mém QTH, ve stejném okamžiku porovnávání, lepší (vyjma 80m pásma). Ve většině případů byla CP-6 ka lepší nebo absolutně stejná s porovnávanou anténou. Jistý vliv na tom má i výška nad zemí (28 m) a skutečnost, že dipólové antény, které mám možnost na střeše otestovat, jsou při provozu ovlivňovány blízkostí ocelových traverz, ze kterých je na střeše vybudováno závětří.

Při vlastní instalaci jsem zvolil kotvení v jednom bodě do třech směrů, což se velmi osvědčilo a anténa se i v těch nejsilnějších větrech jen mírně pohupuje. Bod pro ukotvení jsem zvolil v místě horního kapacitního klobouku. Tento bod se velmi osvědčil. V první variantě byla anténa kotvená ke spodnímu kapacitnímu klobouku a při tomto kotvení měla tendenci se prohýbat.

V současné době je anténa sundána, protože provádím testy s vícepásmovým homemade vertikálem, který svou blízkostí způsoboval vzájemné ovlivňování obou antén zejména na 40 m pásmu (vzájemná vzdálenost antén byla cca 4 m).

 

 

4 komentářů

  1. Pavel napsal:

    V loni jsem zakoupil CP6SR. Nyní se zabývám montáží. Není mi jasné, zda je nutné dodržet nějaké pravidlo pořadí trapů, resp. které trapy se montují do horní objímky a které do dolní objímky.
    Dík za odpověď.

    • OK1CPR napsal:

      Horní/dolní kroužek není třeba rozlišovat. Co je vhodné? Montovat sousední pásma (radiály) proti sobě. 80/40, 20/10, 15/6.

  2. honza napsal:

    Zhruba před 10 lety jsem zakoupil anténu CP5, trapovaný
    vertikál.S anténou jsem byl velice spokojený , zvláště na
    pásmech 14,21, 28MHz.Momentálně mi tyto pásma přestali chodit.Mám podezření, že v prvním vertikálním trapu vlivem
    větru došlo zřejmě uvolnění silonového bloku. Všechny trapy
    jsem ohmicky proměřil a mají cca odpor 1ohm.Chtěl bych vědet,
    zda máš nějakou zkušenost jak by sedal trap proměřit zda je
    dobrý.Trap nelze bez mechanického zničení obalu otevřít.
    Předem děkuji za jakou-koliv zprávu.
    Ahoj Honza OK1WMJ 73.

    • OK1CPR napsal:

      S rozebíráním je to těžké. Nezbude než místo, kde je obal trapu důlčíkem připevněn, odvrtat a trap otevřít. Pak by to snad mělo jít v tom samém místě nahradit vrutem – možná.
      Samotný zapouzdřený trap jde proměřit snad jen pomocí analyzátoru nebo podobného zařízení a to změřením rezonančního kmitočtu. Nejsem si jist, jak to je u CP-5, ale CP-6 měla ještě komplikaci ve zdvojených trapech. Víc ti asi neporadím.

Napsat komentář