Automatický tuner LDG Z-100

Rekonstrukce bytu se, dle předpokladu a také kvůli nemoci, protáhla :-), proto se vás pokusím zatím v rychlosti seznámit s automatickým tunerem Z-100 od LDG, který již nějakou dobu používám. Jedná se o celkem malý a lehký tuner s nemalými užitnými hodnotami. Tuner je zakrytován v plastové krabičce oblých tvarů. Rozměry jsou velmi příjemné pro časté přenášení např. na portable.

Velkou výhodou je široký rozsah ladění, kdy rozsah 1:10 nebývá většinou problém. Výrobce uvádí 6 ÷ 800 Ω. Také rozsah napájecího napětí od 7 do 16 V DC je velmi užitečný. Vlastní spotřeba při ladění je celkem zanedbatelná (max 300 mA). Podstatná vlastnost je nulová spotřeba při nečinnosti, jelikož obsahuje bipolární relé.

Rychlost vyladění v paměťovém režimu (krátký stisk tlačítka na čelním panelu – 0,5 s až 2 s) je blesková. Při ladění bez paměti (dlouhý stisk tlačítka) je rychlost taktéž ucházející a nepřekračuje 5 s. Cvakání relátek při ladění není nijak rušivé, ale pod postel bych si ho nedal, HI. Pro překlenutí tuneru je implementována funkce by-pass – velmi krátký stisk tlačítka.

Informace o provozu tuneru obstarávají dvě LED diody. Červená – tuner právě pracuje (dolaďuje) a zelená. Zelená LED dioda signalizuje míru přizpůsobení:

  • svítí – přizpůsobení je lepší než 1:1,5
  • bliká – přizpůsobení je v rozsahu 1:1,5 až 1:3
  • po doladění se nerozsvítí – výsledek je horší než 1:3

Za zmínku ještě stojí konektor na zadní straně s nápisem  „Radio interface“. Slouží pro propojení tuneru s TRX, kdy při stisku tlačítka na tuneru dojde k propojení kontaktů výstupního konektoru, což má do TRX signalizovat aby přepnul na CW mód a snížil výstupní výkon.

Také si pohrávám s myšlenkou dálkového ovládání tohoto tuneru. Vše mám již promyšleno a ve stručnosti zde nastíním. Základem je propojení několika málo signálů a povelů:

  • ovládací tlačítko
  • zelená LED dioda
  • červená LED dioda
  • napájení

Vše bude samozřejmě záviset na konkrétní aplikaci a náročnosti nasazení, ale v zásadě bude použito řešení s optočleny pro oddělení signálů z LED diod a použití relé pro ovládání tlačítka. Napájecí kabel bude řešen jako stíněný a blokovaný ferity proti courání vf proudů.

 

Z-100

 

Z-100

[ratings]

2 komentářů

  1. Petr, OK2CQR napsal:

    Ahoj Radku,

    pokročil jsi nějak s konstrukcí dálkového ovládání pro Z-100? Mám tento tuner na stole a dálkové ovládání bych si také rád postavil. Díky za info.

    73 Petr, OK2CQR

Napsat komentář