Vertikál GP7DX

 Tentokrát přišla řada na aktuálně používanou anténu GP7DX od SP7GXP, kterou mám střeše již přes rok. Dlouho jsem zvažoval její pořízení a nakonec jsem rád, že jsem ji koupil. Je opravdu velmi pevná a na materiálu se nikde moc nešetřilo. Po naladění je velmi stabilní, rezonanční kmitočty neujíždí ani za vlhka ani za sněhu a námrazy. Jen po rozbalení jsem byl nucen proletovat živý vodič u anténního konektoru, který Waldek SP7GXP zapomněl přiletovat.

Menší potíž je ovšem s její váhou. Původně jsem měl v plánu ji na stožárek vytáhnout v jedné osobě. Velmi rychle jsem tuto variantu zavrhl. Měl jsem co dělat při manipulaci na zemi, natož při stoji na traverzách. Musel jsem najít jiné, bezpečnější a elegantnější řešení. Na dobrý nápad mě přivedl Pavel OK7PY. Udělat stožár sklápěcí. Nápad dobrý, provedení už tak jednoduché nebylo. Vše jsem musel velmi pečlivě nakreslit, protože pokaždé někde něco překáželo sklápění. Nakonec jsem jedno použitelné řešení nalezl. Jsem ovšem nucen jedno rameno sklápěcí části stožáru nastavovat slabší trubkou, kvůli větší páce. Kdybych vážil dvakrát tolik co vážím, asi bych s tím neměl problém, ale takto jsem musel poměry na páce upravit. Nastavovací rameno jsem byl nucen použít, jelikož dostatečně dlouhé rameno zase překáželo při vztyčené poloze. Pro zvýšení bezpečnosti je rozsah sklápění ještě pojištěn (omezen) řetězem.

Jak jsem již uvedl, anténa je frekvenčně velmi stabilní. Za celý rok se neuhnula ani o píď. Při ladění jsem byl opět rád, že je stožár sklápěcí, jelikož pro přeladění antény je nutné ji sundat, což teď není nutné – jen ji sklopím. Anténu kotvím do třech směrů. V manuálu zmiňované místo pro uchycení kotevních lanek jsem posunul o jeden díl výše, čímž jsem dosáhl větší stability. Anténa se již tolik neprohýbá. Vzhledem k tuhosti základní trubky je toto řešení použitelné a dle fotografiích z jiných instalací i používané. Pro kotvení jsem použil 2mm lanko Mastrant. Lepší by bylo lanko 3mm.

Výsledky měření antény jsou v galerii pod článkem. Ještě by to chtělo trochu poladit, ale i takto podává anténa slušné výsledky. Díky konstrukci antény jsem se konečně zbavil vlivu ocelových traverz pod anténou, na které reagovala každá anténa v tomto umístění.

Na závěr snímky z instalace a vlastní antény:

 

1 Komentář

  1. Vašek napsal:

    Zdravím Tě Radku,
    pořídil jsem si také GP7DX. Bohužel při zkoušení jsem byl upozorněn, že silně ruším televizní vysílání. Bydlím v panelovém domě na sídlišti. Stožár se společnou tv anténou je vzdálen asi 20m. 40m pásmo je bez problému. Jaké máš Ty zkušenosti s rušením.
    73 Vašek OK1ZE.

Napsat komentář