DSP pro FT-817

Každý z majitelů FT-817 se zajisté potýká s nepřehlédnutelným šumem přijímače. U vybavenějších zařízení, jako FT-857, FT-897 apod., které mají i tak přijímač o poznání klidnější, si lze ještě pomoci zapnutím DSP. Bohužel u malé FT-817 nic takového není a tak šumí a šumí … a šumí … dokud se majitel nerozhodne s tím něco udělat. V mém případě jsem zvolil DSP modul NEDSP1061-KBD od anglické firmy BHI.

Jedná se o malý modul pro zabudování do vnitřku TRXu. Samotné připojení vyžaduje pouze minimální zásah do zapojení TRXu a vše je dostatečně popsané v dodávaném manuálu. Menší problém nastane v případě, že je v zařízení  osazen doplňkový mf filtr. V tomto případě nelze využít doporučovaný prostor pro zabudování DSP modulu, jelikož tento je již obsazen mf filtrem. Manuál nabízí i náhradní řešení, které je v podstatě asi jediné možné. Vměstnat DSP modul do tohoto místa je ale poměrně náročné a tak jsem si s tím pohrával více než půl hodiny. Připojovací kabely měly stále svoji „představu“ o tom, jak se do daného místa složit. Tato jejich „představa“ se ale neslučovala s mojí představou 🙂 . Nakonec jsem byl úspěšný. Všechny kryty na místě a nic nezbylo 🙂 .

Po aktivaci DSP modulu tlačítkem na TRXu, vše začalo krásně fungovat. Rozdíl v příjmu je opravdu veliký. Užitečný signál je zeslaben jen velmi málo, kdežto šum je potlačen velmi výrazně. Občas bych řekl až neskutečně. Paráda! Ale abych bych spravedlivý, jednu menší vadu to také má. Chvíli trvá než DSP modul „naběhne“ na svou hladinu potlačení šumu. Pokud se používá funkce squelch při FM provozu, dochází po otevření squelche k trochu nepříjemnému zasyčení, které je vzápětí rychle a plynule potlačeno na nastavenou úroveň. Musím říci, že s tímto DSP modulem se FT-817ka dostává na úplně jinou úroveň, co se příjemnosti poslechu týká.

4 komentářů

  1. petr napsal:

    na fm tohle bohužel není i když to funguje.to zasyčení potvrzuji.

  2. Ondra napsal:

    Ahoj
    Dost dlouho pokoukávám po týhle staničce, protože jezdím na portable atd, tak by velice šikla 🙂 tak beru zvláště CB-mobilku , UHF mobilku, PMR ručku.. bylo by hezké bát pouze jednu stanici a jen střídat antény , ale mám pravě strach z různých nešvarů co to sebou nese tohle vše v jedné stanic.Třeba i ten šum o kterým píšeš.bohužel nemám možnost se na tu stanici někde podívat a osahat.
    Jinak spokojenost ?
    Dík
    Ondra 73

Trackbacks / Pingbacks

  1. Prodám YAESU FT-817ND | OK1CPR

Napsat komentář