Yaesu FT-857D aneb montáž předního panelu jinak

O Yaesu FT-857  již bylo napsáno mnoho článků, recenzí či jiných informací. Já se zaměřím trochu jiným směrem. Největším nedostatkem mojí hamovny je velmi málo místa a tudíž umístění veškerého vybavení se maximálně podřizuje tomuto hendikepu. Logicky muselo dojít i na oddělenou montáž předního panelu mojí FT-857. Po nahlédnutí do ceníků prodejců u nás i v zahraničí jsem zjistil, že kit pro oddělenou montáž předního panelu vyjde na cca 1500 Kč. To je cena velmi nepříznivá, uvědomíme-li si, že se jedná o kus plechu a kabelu. Proto jsem přemýšlel, jak jinak by bylo možné tento panel připevnit. Při procházení různých internetových stránek a hledání různých možností mě osvítil nápad :-), co kdybych použil magnetů? Neměl jsem ovšem žádné vhodné v šuplíku a tak strýček Google poradil a nalezl jsem tohoto prodejce, který má snad všechny různé typy magnetů. Výběrem vhodných typů jsem strávil snad hodinu.

 

Do týdne po objednání jsem měl potřebné magnety na stole (4x KT-10-01-N a 4x KT-10-02-N). Na přední panel mojí FT-857 jsem připevnil čtyři slabší magnety pomocí oboustranné lepící 3M pásky. Přibližné umístění je vidět na fotografiích. Jako protikusy jsem použil silnější magnety přilepené (taktéž oboustrannou lepící páskou) ke kovovým úhelníkům zakoupeným v železářství. Poté už jen stačilo přišroubovat úhelníky k poličce a panel radiostanice bylo možno „přicvaknout“ na své místo.

Pro plnou funkčnost zbývalo ještě vyrobit propojovací kabel mezi tělem TRXu a panelem. Toto projení je v originále vyrobeno krátkým šesti žilovým kabelem s konektory RJ12. Tento materiál jsem sehnal v místní prodejně s počítačovým vybavením. Délku kabelu jsem zvolil dle svých aktuálních potřeb kolem jednoho metru.

Výhodou tohoto připevnění čelního panelu je případná rychlá demontáž a montáž panelu, nízká cena a taktéž možnost nasadit čelní panel zpět na tělo radiostanice i s přilepenými magnety, které nijak nepřekáží. Ze začátku jsem měl trochu obavy, zda síla magnetů bude dostatečná pro přidržení panelu při běžném ovládání, ale ukázalo se, že to drží spolehlivě.

Stejný způsob připevnění je možné použít i pro připevnění panelu v automobilu, kde stačí nalézt kousek rovné plochy pro přilepení magnetů. Vyzkouší-li někdo další tento způsob, dejte prosím vědět, jak jste spokojeni.

 

 

Napsat komentář