Výroba desek plošných spojů přenosem toneru

Výroba desek plošných spojů je velmi častá činnost, pokud se zabýváme navrhováním elektronických obvodů. Já se zmíním o metodě, která se mi osvědčila ze všech nejvíce, tedy pokud se bavíme o kusové výrobě a minimálních nákladech na výrobu. Je to metoda přenosu toneru z laserových tiskáren.

Princip spočívá v přežehlení motivu z vhodného papíru na budoucí desku plošného spoje.

V bodech:

  1. Vytvoříme motiv budoucí DPS v nějakém programu (např. EasyEDA – www.easyeda.com).
  2. Vytiskneme motiv v zrcadlovém zobrazení na vhodný papír – někomu se osvědčily barevné lepící papíry (tiskne se na stranu lepidla), mě se osvědčily velmi hladké tenké křídové papíry. Důležité je, aby se toner po namočení papíru odloupnul (lepidlo rozpustilo a papír rozmočil). Pro úsporu vhodného papíru je možné potřebný kousek nalepit na běžný papír v místě tisku a projet tiskárnou ještě jednou. Máme-li tu možnost, nastavíme tiskárnu při tisku na maximální sytost toneru.
  3. Očistíme měď na desce, např. práškem na nádobí a důkladně odmastíme!
  4. Přiložíme vytištěný motiv tonerem na měděnou vrstvu desky. Položíme na prkénko tak, aby papír s motivem byl dole (toner směřoval nahoru), deska byla mědí dolů, na vrchu pak běžný papír kvůli ochraně desky a žehličky.
  5. Nahřejeme žehličku (vypnout napařování!!!) a přiložíme ji na vrchní krycí papír po dobu cca 1 minuty. Stačí lehký přítlak.
  6. Potom celou sestavu s deskou otočíme, překryjeme z druhé strany dalším krycím papírem a důkladně prohřejeme špičkou žehličky se silnějším přítlakem i z druhé strany. Pozor ať se nespálí krycí papír. Prohříváme také cca 1 minutu.
  7. Necháme desku vychladnout, sundáme krycí papíry a dáme odmočit do vody. Pokud jsme použili vhodný papír na vytištění toneru, měl by jít po pár minutách (10-15) volně sloupnout. Zbytky papíru stačí rukou odrbat.
  8. A můžeme leptat metodou, kterou jsme zvyklí.

Napsat komentář